Bu Küresel Salgın; Dünya’da da, Ülkemiz’de de sönümlenecek elbette. Birkaç hafta içinde değilse de, birkaç çeyrek (üç aylık dönem) sonrasında -giderek- etkisini yitirecek.
Ekonomik, finansal, psikolojik, sosyolojik, kültürel yıkıntılar; bizlerin tazelenen kararlılık enerjisi ve bileylenen azim gücü ile ortadan kaldırılacak ve hep birlikte yepyeni fırsatlara yelken açacağız…
Salgın sonrasında ayakta kalabilmek ve fırsatların içini doldurabilmek için -kişi ve kurum olarak- “dayanıklı” olmalıyız. Bunun için, “Yetenek Dönüşümü” ne önem ve öncelik vermeliyiz…
İngilizce’de “Reskilling” ve “Upskilling” olarak dile getirilen “Yetenek Dönüşümü”nü -kişi ve kurum olarak- gerçekleştirmeliyiz.
McKinsey’in “İşimizin Geleceği – Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü” Raporu’nda (Ocak 2020); “Bilişsel Yetkinlikler”, “Sosyal Yetkinlikler” ve “Teknoloji Yetkinlikleri” konularında ayrıntılı açıklamalar yer almaktadır.
Sekizincisi yapılan “People Make The Brand – İşveren Markası Konferansı”; 2020-2021’de, “Paradigma Kayması” Ana Tema’sı çerçevesinde, altı aylık döneme (Aralık 2020 – Haziran 2021) yayılan dört Oturum’da “Online (Çevrimiçi) Konferans Dizisi” biçiminde düzenlenmekte. Birinci Oturum (“Strateji”), 10 Aralık 2020’de yapıldı. “Yetenek Dönüşümü” konusu, burada da işlendi ve incelendi.
Salgın sonrası dönem; iş yaşamına, “bildiklerimizin ötesinde fırsatlar” sunacak gibi görünüyor. Ne ki; bu fırsatları farkedebilmek ve değerlendirebilmek -kişi ve kurum olarak- “yeteneklerimizin ötesinde yetenekler” ile donanmamızı zorunlu kılıyor.
Peki; nereden başlayalım, kendimizi yeni ve yenileyici yetenekler ile donatmaya?
Her şeyden önce; gerek kişi, gerekse kurum olarak, “kendimizle yetinmemeyi” öğrenerek…
Prof. Dr. İsmail ÜSTEL
iletişim için: ismail@ceviksirket.com