Yönetim Danışmanı, Koç ve Eğitimci Dr. M. Naci Çuhacı ile 20 Mayıs – 28 Temmuz 2021 tarihleri arasında Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (DESİAD tarafından hazırlanan ve T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı 2020 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında finansa edilen ‘DESİAD BÖLGESEL KALKINMA İÇİN ÜYELERİNİ GELECEĞE HAZIRLIYOR PROJESİ’nde Kurumsallaşma, Markalaşma, Dijitalleşme Eğitimi”nde eğitici olarak görev aldığında tanışmıştık.
Bu süreçte şirketimiz Alindair Soğutma Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.’de yönetim danışmanı ve eğitimci olarak görev almasını istedik. Projemiz 5 Haziran-19 Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Bu süreçte 16 aksiyon (faaliyet) programı kapsamında otuz günlük bir çalışma gerçekleştirilmiştir.
Mevcut Durum Analizi (Görüşme, Süreç İzleme, odak grup toplantıları, SWOT) ile başlayan süreçte; İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi’ne ilişkin İnsan Kaynakları Prosedürü ve bu prosedüre ilişkin İnsan Kaynakları Planlama, İşe Alma ve Yerleştirme Talimatları, Koçluk, Eğitim, Kariyer Planlama ve Ücret Talimatları ile ilgili dokümantasyonu yazılmıştır. Kurumsallaşma gereği Vizyon geliştirme çalışması yapılarak etik kodları içeren “Davranış Sözleşmesi”, Vizyon, Misyon, Değer ve İlkeler bildirgeleri “ortak akıl” uygulamasıyla yazılmıştır. Şirket Araçları, Trafik Ceza ve Kaza talimatı ve ilgili formları yazılmıştır. Alindair İç mevzuatı kapsamında 25 sayfadan oluşan “Çalışma ve Disiplin Yönetmeliği” yazılmıştır. Bu yönetmelik gereği, öncelikle Denizli ve Gaziantep yerleşkelerinde çalışana beyaz ve mavi yakalı personele Kıdem (Sadakat) ödülleri dağıtılmıştır. Yönetmelik gereği layık görülen personele “takdir” ödülü verilmiştir. Yeniden hazırlanan Hizmet Sözleşmeleri ile tüm personelin sözleşmeleri yenilenmiştir. İş analizleri yapılarak onaltı pozisyonun görev tanımları yazılmıştır. Çalışanlara yönelik “İş Memnuniyeti” ölçümü yapılmıştır. İhtiyaç duyulan pozisyonlar için ilan verilmiş ve mülakat süreçleri yönetilerek kadrolama yapılmıştır.
Satınalma Prosesi yazılmış ve bu bağlamda Tedarikçi Seçme Değerlendirme, Depolama ve İstifleme Talimatları ile ilgili dokümanları yazılmıştır Bakım- Onarım Prosedürü yazılarak arıza ve bakımların “saklı bilgi”den “kurumsal hafıza”ya geçişi sağlanması amacı güdülmüştür.
SWOT Analizi sonrasında hedeflerin belirlenip Aksiyon Takip Çizelgesi oluşturularak “Süreç İyileştirme” çalışmalarının yapılmasının startı verilmiştir.
Pazarlama ve Satış ekibinin performansını değerlendirmek ve gelişimleri için “Pazarlama Rut Planı ve Rut Raporu” formatı hazırlayarak geri bildirimleri sağlanmıştır. Ayrıca, proje boyunca SWOT Analizi, Kendini Anlamak, Birbirimizi Anlamak, Şirketiçi İletişim, Süreç Yönetimi ve Süreç Analizi, Yönetim ve Süreç Liderliği, Vizyon Geliştirme, Dijıtıl İletişim, Sonuç Odaklı Zaman Yönetimi, 5S ve 6S, Kaizen eğitimleri vermiştir.
Yine proje kapsamında yer alan 5S Yalın Üretim Yöntemi’ni de uygulayarak kalite, iş güvenliği, etkililik, verimlilik konularında artış, kazaların sıfırlanması ve hataların engellenmesi ile iyileşme adımlarına başlanılmıştır. Fazla mesai uygulamasının kaldırılmasına ve vardiya uygulaması önerisi kabul edilerek vardiyalara zamansız gece denetimleri gerçekleştirilmiştir.
Çok yönlü ve deneyimli bir danışman olan Dr. M. Naci Çuhacı, şirketimizi kendi işyeri gibi görerek gece-gündüz yerine göre eğitimciliğini, danışmanlığını, koçluğunu ve mentorlüğünü sergilemiş olup teşekkür ederiz.